2010. április 6., kedd

MERÉSZ TERVEIK VANNAK

Beszélgetés Pál Károllyal, a Feketics Művelődési Egyesület elnökével

B. Nikéta

Pál Károly 1994 óta áll az egyesület élén, az ő nevéhez fűződik a szórványmagyarság anyanyelvének és kultúrájának megmentésére irányuló tevékenységek sora, a református egyházkapcsolat keretében zajló együttműködés is. A jövőt illetően az egyesületnek merész tervei vannak: tatarozás, helységbővítés, a szakcsoportok további eredményes működtetése… Mondjuk ki őszintén, ehhez nem kevés pénz kellene. A Feketics Művelődési Egyesület szakcsoportjai jelenleg egy próbahelységen osztoznak. Elnökük, Pál Károly kitartó utánajárásával a szükséges építkezések megkezdődtek, de a munka jelenleg stagnál, a pénz elfogyott.

- A helyi művelődési egyesület nagyon fontosnak tartja a hagyományápolást. Ezért aratóbálokat szüreti bált, meggynapokat, kézműves táborokat szerveznek a gyerekeknek télen és nyáron, valamint farsangi felvonulást és jelmezbált. Ezzel a régmúlt időket idézik meg. A település és a helyi kultúregyesület szinte minden évben otthont biztosít a vajdasági magyar lapok élőújságjainak, így is segítve terjesztésüket. Nők napjára, május elsejére alkalmi műsorokat adnak. Podolszki József emlékére 1998- ban emléktáblát lepleztek le a művelődési otthon bejáratánál, minden évben Podolszki-napokat rendeznek. Ekkor hirdetik ki a Podolszki publicisztikai pályázat eredményét is, amelyen 40 évnél fiatalabbak vehetnek részt újságírói műfajokban - nyilatkozta Pál Károly, az egyesület elnöke, aki 1994 óta áll az egyesület élén.

- A bácsfeketehegyi művelődési egyesület első kezdeményezése 1866- ra tehető, amikor is megalakítottak az első Olvasókört. 1869-ben létesült a könyvtár; 1900-ra tehető a polgári olvasókör indulása; 1909-ben verbuválódott a Dalárda; 1913-ban pedig a Magyar Református Ének- és Daloskör. A művelődési egyesület 1991-ben maga köré gyűjti a nyolcadikosokat: tánciskolát szervez, és útjára indul a KÓNYA néptánccsoport. Az együttes minden évben részt vesz a Gyöngyösbokrétán, helyi- és vendégszereplések sorozatán. Legkiemelkedőbb eredménye a Ki mit tud? döntőjébe való bejutás volt - mesélte büszkén Pál Károly.

- Ebben az időben megalakult a gyermekszínjátszók csoportja is Barta Júlia nyugalmazott óvónő vezetésével. A kis csoport szép eredményeket ért el, majd hamarosan átvedlett versmondó körré, és szinte valamennyi versmondó versenyen kimagasló eredményeket jegyeznek. A versmondók ötödik éve minden márciusban emléknapot tartanak Podolszki József (1946-1986, Feketics) költő és publicista tiszteletére. Az irodalomkedvelő gyerekek számára 2003-ban jött létre a POM-POM drámaszakkör Lódi Andrea vezetésével - hallottuk a Feketics ME elnökétől.