2009. szeptember 25., péntek

LÓDI GÁBOR „LECSUPASZÍTOTT” VILÁGA

Lódi Gábor Feketicsen született 1947-ben. Topolyán végzett mezőgazdasági technikumot, majd beiratkozott az Újvidéki Tanárképző Főiskolára, ahol 1969-ben képzőművészeti szakon szerzett oklevelet. Ezt követően egy évig a topolyai gimnáziumban tanított, majd Hollandiába ment. A Groningeni Képzőművészeti Akadémián 1973-ben diplomált le, majd grafikusként dolgozott egy könyvkiadónál. 1975-től az Erkende Beldende Kunstenaars Regeling tagja, grafikus, festő és szobrász. 1975 óta felváltva Groningenben és Bácskossuthfalván él és alkot.
Több művészeti csoport (9+1, BKR, Prograph) tagja, számos kiállításokon, képzőművészeti manifesztációkon vett részt. Tapasztalatokat felhasználta a Leideni egyetemen négy évig tartó disszertációtanulmányához, amely könyvként is megjelent.

Meggyőződése, hogy a képzőművészetben nincsenek biztos mércék és szabványok. A munkájában az egyszerű lényeges gondolkodásmódra törekszik. Alkotásai kapcsolatba hozhatók a természetben megtalálható formákkal, de nem ezzel a céllal készültek, a formák csak magukat képviselik, és mint tárgyak önmagukba véve léteznek.
A filográfia (a forma, a gondolkodás és a tér filozófiája) megalapozásával készült munkáit a Filograph kiadó jelentette meg. Ezzel kapcsolatos képeinek, szobrainak jelentős része (mintegy 80 alkotás) megtalálható a Groningeni Művészeti Központban. Egyéb alkotásai (több mint 400 festmény, 1000 kis plasztika, 35 betonszobor és mintegy 2000 rajz/grafika) különböző gyűjteményekben, vagy magán tulajdonban vannak.

Jelenleg a filográfiai kutatás fejlesztésén dolgozik: „A filográfiai kutatásban az egyik vezető fonal az a gondolat, miszerint az agy a mikroszinten (az atom legkisebb részecskéi) és makro-szinten (világegyetem) összeköttetésben van az összes anyaggal és térrel és így az anyag és a világegyetem tudatos lesz, tudatra ébred az agy a gondolkodás által. Ha a gondolkodást kutatjuk, ez által az anyagot és a világűrt is kutatjuk.”


Kötetei:
Beeldende Kunst Filosofie. Groningen, 1997. (Lidwien Schuitemaker-rel)
Töredékek Lódi Gábor és Lidwien Schuitemaker képzőművészet-filozófiájából, Groningen, 1998.
Geef mij tien eeuwigheden [Adjon tíz örökkévalóságot]. Groningen, 2004.
Tekeningen, beelden, schilderijen [Rajzok, szobrok, festmények]. Groningen, 2004.
Filografika. Groningen, 2004.
Filografika arceringen [Vonal-filografika]. Groningen, 2004.
Filographie oorsprong 1-3 [A filográfia eredete 1-3]. Groningen, 2005 .
Filographie oorsprong selectie [Válogatás „A filográfia eredete” c. kötetből]. Groningen, 2005.
Filographische voorstudies [Filográfiai előtanulmányok]. Groningen, 2005.
Filosofie van het denken [A gondolkozás filozófiája]. Groningen, 2005. (Lidwien Schuitemaker-rel)
Cartoons [Rajzfilmek], Groningen, 2005.
Filographie [Filográfia], Groningen, 2006. (Lidwien Schuitemaker-rel)
Filográfiai kombinációk. Groningen, 2008.
Filographie, filosofie van denken in vormen [Filográfia – gondolkozás filozófiai formákban].
Groningen, 2008. (Lidwien Schuitemaker-rel)
Filográfia – gondolkodás filozófiai formákban [Szemelvények]. Groningen, 2009. (Lidwien Schuitemaker-rel)